Zaaigeld voor de toekomst

©Mark Dixon/Flickr/CreativeCommons

Creatievelingen met een origineel idee voor een lokaal duurzaam burgerinitiatief kunnen nog tot 24 oktober indienen voor de lokale projectoproep ‘Gemeente voor de Toekomst’ van Bond Beter Leefmilieu en het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer. Welke projecten wil Kris Bachus, juryvoorzitter van het Fonds, in de stapel kandidatendossiers vinden?

Vanwaar deze samenwerking met Gemeente voor de Toekomst voor de lokale oproep?

“De samenwerking met Bond Beter Leefmilieu voor de lokale oproep van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer was een niet te missen kans voor ons. BBL had in het kader van de Gemeente voor de Toekomst een budget voorzien voor een projectoproep waarvan de timing samenviel met onze lokale oproep. BBL heeft voorgesteld om voor deze ene keer de oproep gezamenlijk te organiseren, en we zijn daar graag op ingegaan. Het is voor beide een manier om meer mensen en organisaties te bereiken en voor het Fonds om meer in beeld te komen. Door de budgetten samen te leggen kunnen we nu 25 lokale projecten steunen.”

Wat is voor u het belang van die lokale projecten?

“We merken dat veel burgers werken aan een duurzamere omgang met materialen en energie in kleine verenigingen of gewoon met een paar mensen uit de buurt. Er leven heel veel creatieve ideeën om iets te doen voor het milieu en tegen de klimaatverandering. Maar het ontbreekt ze vaak aan dat extra duwtje om dat idee te realiseren. Aan een budget ook dat een opstap kan zijn om uit hun niche te breken en te groeien. Dat is niet zo voor elk project. Maar als 1 van die 25 sterk kan opschalen, dan is dat een goede investering geweest. Denk aan EnergieID, een onlineplatform voor energiebesparing dat begonnen is met twee vaders, en dat nu een structurele samenwerking heeft met EcoPower.”

Wat zoeken jullie in de projecten?

“Nieuwe ideeën. We zoeken projecten die nog vernieuwender zijn. We kregen de voorbije edities wat het gevoel dat er geherkauwde projecten bij waren. We willen dus graag meer projecten met verrassende invalshoeken zien. Al geldt die voorwaarde nog iets meer voor de grote, regionale projectoproep, waar het een conditio sine qua non is, dan voor de kleinere projecten. Bij die laatste is vernieuwing een plus, maar het is minder dwingend. Vernieuwing kan daar bijvoorbeeld ook zitten in een bestaand idee doorvoeren bij een nieuwe doelgroep. Voor deze gezamenlijke lokale oproep is er expliciet ook een aantal nieuwe thema’s bijgekomen, naast duurzaam omgaan met materialen en energie, die mensen en organisaties kunnen inspireren: voeding, ruimte, natuur en bos en mobiliteit.”

Bestaat het risico dat kleine projecten vooral preken voor de eigen kerk?

“Integendeel, het is net een verdienste van deze kleine projecten dat ze breed aanspreken en zorgen voor een sterke bewustmaking, vaak van groepen die je niet makkelijk bereikt. Precies omdat het vaak gaat om plaatselijke initiatieven zoals een workshop of een wijkfeest. Iedereen die er woont, is betrokken. Je kan mensen sensibiliseren zonder expliciet belerend te zijn, het is gewoon een leuke activiteit in de wijk.”

 

Heb je een idee maar krijg je het niet helemaal scherp? Wil je iets doen en zoek je inspiratie? Kom dan naar ‘Boost je buurt’ op 7 oktober in Leuven. Je kan er ideeën en ervaringen uitwisselen, partners zoeken en je vragen stellen aan experts. Zo heb je een steviger dossier voor onze lokale projectoproep.

bondage-guru.net pornoplanet.org