Ruilt de Vlaming de klassieke baksteen in de maag voor funghi?

Steven Vromman (r.) bij de opening van de proefbouw.

Honderden mensen kreeg Labland deze zomer op de been met de proefbouw van hun ecologische demonteerbare demonstratiewoning in Gent. Low Impact Man Steven Vromman, trekker van dit project dat steun kreeg van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, zit al met zijn hoofd bij het vervolg.

Wat hebben jullie geleerd uit de bouw van deze woning?

“Dat het mogelijk is om een comfortabele woning te bouwen met recuperatiematerialen. Dat wilden we uitzoeken. En het kan! Het was belangrijk om dat in het echt te proberen, en niet alleen op papier. Mensen moeten dit met eigen ogen zien. Veel overtollige bouwmaterialen worden weggegooid en kunnen perfect dienen voor woningbouw. Wel is het zo dat het intensief was om al die materialen te zoeken en ze aan te passen aan onze behoeften. Dat kostte veel tijd. Daar is nog een markt: bij aannemers en bouwbedrijven ligt veel ongebruikt materiaal. Het zou interessant zijn dat een organisatie of bedrijfje deze recupmaterialen systematisch in kaart brengt en bijeenzoekt om ze te verkopen.”

Welke materialen hebben u verrast?

“Een mooie vondst waren de magazijnrekken die we gebruikt hebben voor de structuur. Want die magazijnrekken kan je zo groot of zo klein, zo hoog of zo laag maken als je wil. Mensen gaan in de toekomst flexibeler wonen. Met een moduleerbare structuur kan je inspelen op de veranderende woonbehoeften van een gezin, nu eens kleiner, dan weer groter, naargelang het gezin verandert. Maar ook de bakstenen die je kan ‘klikken’ en waarvoor je dus geen mortel nodig hebt, de funghi – paddestoelen – als isolatiemateriaal, of mos, aan de noordgevel van onze woning, om de lucht te zuiveren, zijn interessante materialen.”

Hoe gaat het nu verder?

“Op dit moment zoeken we met de Stad Gent naar een terrein waar we deze demonstratiewoning echt opbouwen en laten bewonen. We voelen een bereidheid bij de Stad Gent. Betaalbaar en ecologisch wonen is dan ook een serieuze uitdaging, ook in Gent. Concreet is er een aantal terreinen in de buurt Muide-Meulestede waar een dergelijk concept zou kunnen passen. We bekijken met de stad en de eigenaars welke formule we kunnen gebruiken, want we willen de grond niet kopen. De woning zal er een vijftal jaar blijven staan, zodat we kunnen zien hoe het werkt, meten of hoe energiezuinig ze is, hoe de luchtkwaliteit binnen is, etc. Dan verhuist ze naar een andere plek.”

Hoe groot was de interesse voor de proefbouw en de workshops deze zomer?

“We kregen veel bezoek van onder anderen architecten, aannemers en studenten die nieuwsgierig waren naar het gebouw en de materialen. ‘Daar leren we niets over in onze opleiding,’ zeiden ze. Ze zoeken andere manieren van bouwen. Daarnaast waren er veel mensen op de zeven workshops die zelf dromen van bouwen. Deze betaalbare ecowoning is niet alleen voor mensen voor wie duurzaamheid de belangrijkste motivatie is. Ook voor mensen die graag een eigen woning willen bouwen, maar die botsen op de financiële drempel.”

Hebben jullie een gids klaar voor doe-het-zelvers die hun eigen demonteerbare ecowoning willen zetten?

“Op dit moment is er geen kant-en-klare gids. We hebben wel een aantal details uitgewerkt, bijvoorbeeld grondplannen, het gebruik van bepaalde materialen of een overzicht van welke recupmaterialen er nodig zijn. Al die informatie stellen we ter beschikking. Maar pas als de tweede fase is afgerond, waarbij we zeer gedetailleerde plannen moeten uitwerken voor de bouwvergunning en de woning zelf zullen bouwen, kunnen we echt een uitgewerkte handleiding ter beschikking stellen.”

Voor meer informatie over de ecologische en demonteerbare woning van Labland, bekijk het YouTube-filmpje van de opbouw of bezoek de Facebookpagina van Labland.