No food to waste

©USDA/Creative Commons/Flickr

82 miljoen kilo brood en 500 miljoen kilo groenten worden jaarlijks verspild. Om de impact van voedselverlies op onze maatschappij in te dijken, organiseren FSE Network en Act4Change, met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, de provincie Vlaams-Brabant en Internationaal Vlaanderen, de Food Waste Challenge.

Wat is de Food Waste Challenge?

De Food Waste Challenge is een innovatiewedstrijd die geëngageerde ondernemers in spe de kans wil geven om hun oplossing voor voedselverspilling in een start-up te gieten. De sociale ondernemingen die de jongeren uitdenken moeten dus een werkend bedrijfsmodel hebben. Hun innovaties worden nadien hopelijk opgepikt door overheden en voedingsbedrijven. De wedstrijd is een initiatief van het Food Surplus Entrepreneurs Network en Act4Change.

Hoe verloopt de wedstrijd?

De uitdaging begon met drie learning journeys, waar 88 deelnemers op het terrein kennismaakten met voedselverspilling volgens drie thema’s: broodresten recupereren en hergebruiken, voedselverlies bij consumenten en voedselverlies bij de landbouw. “In augustus volgde een innovatieweekend waar de ondernemers in spe hun idee konden ontwikkelen, vragen stellen aan sociale ondernemers die werken rond voedselverlies en netwerken,” zegt Joris Depouillon van FSE Network.

Welke ideeën hebben het gehaald?

Tijdens het innovatieweekend koos een jury van experten vijf ideeën (zie inzet), die de betrokken teams uitwerken tijdens een coachingtraject. “Ze ontwikkelen snel een prototype van hun product, zodat ze kunnen testen of het aanslaat en werkbaar is, en het marktpotentieel ervan kunnen onderzoeken.” Daarnaast leren ze hoe ze hun product zichtbaarheid kunnen geven, met de juiste naam, een logo en een huisstijl, welk statuut hun onderneming moet krijgen, en welke regels het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid hanteert. 

Hoe gaat het verder?

Tegen begin volgend jaar moet een handleiding klaar zijn voor scholen, overheden en bedrijven die willen werken rond voedselverlies met dezelfde methodologie. In februari wordt op het slotevenement de beste start-up verkozen uit de vijf kandidaten. Daarnaast wordt een award uitgereikt aan de overheid of het bedrijf met het interessantste initiatief rond voedselverlies. Het grote publiek kan mee bepalen wie wint. Houd dus de Facebookpagina’s van de Food Waste Challenge en van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer in het oog.

Wie zijn de vijf kandidaten?

  • Toast N’ Spread, dat heerlijke toast wil verkopen belegd met spreads van gerecupereerde groenten 
  • Lets’ Cook Together, waarbij singles die in de supermarkt grotere volumes van voedingsproducten moeten kopen dan ze nodig hebben, samen recepten uitwisselen en eten klaarmaken
  • Smeal, een app waarbij horecazaken lunchmaaltijden die ze over hebben aanbieden tegen een lagere prijs 
  • Monkey Veggies, een verpakkingsvrije winkel voor groenten-, fruit- en broodoverschotten 
  • Surplus de Luxe, een evenement waar sterrenchefs exclusieve gerechten creëren met voedingsresten.
bondage-guru.net pornoplanet.org