Mobiel 21 helpt kansarmen in het zadel

©Matthew Rees/Flickr/Creative Commons

Deelnemen aan de samenleving doe je niet vanop de bank. Maar om op je werk, op school of op activiteiten te geraken moet je je vlot kunnen verplaatsen, en dat is voor heel wat (kansarme) Leuvenaars niet vanzelfsprekend. Met het Mobiliteitsfestijn van In ’t Zadel op 24 september wil Mobiel 21 hen samen met de Leuvense buurtwerkingen laten proeven van duurzamere en vaak goedkopere mobiliteisoplossingen.

Drempels verlagen

Een groot deel van het doelpubliek van de Leuvense buurtwerkingen waarmee Mobiel 21 samenwerkt voor In ’t Zadel zijn kansarme jonge gezinnen. Ze fietsen weinig of niet, omdat een fiets en het onderhoud ervan te duur zijn of omdat ze niet kunnen of niet durven fietsen. In 't Zadel wil hen informeren over fietsreparatie en over de mogelijkheden van de fiets en andere duurzame mobiliteitsopties, zoals autodelen of de verhuur van buggy’s via Buggypunt in Leuven.

Informeren

Dat gebeurt onder andere via het evenement In ’t Zadel op zaterdag 24 september in Leuven, een samenwerking van een heel aantal Leuvense organisaties om duurzame mobiliteit te promoten. Het heeft de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, de stad Leuven en CERA. “Er zullen onder andere infostands zijn en workshops fietsinitiatie door de Fietsschool en fietsen repareren door VELO,” zegt Eline Nys van Mobiel 21.

Geruststellen

Voor gezinnen is er een familiefietstocht door de Leuvense Fietsersbond waarvoor elektrische (bak)fietsen ter beschikking zijn. Er is een loopfietsenparcours voor de kleintjes en voor de ouders een infosessie ‘SOS mijn kind op de fiets’, waar ouders leren hoe ze met hun kinderen de straat op moeten. “Veel ouders zitten met vragen: welke fiets heeft mijn kind nodig, vanaf wanneer mag het op straat fietsen, waar moet ik op letten?”

Proeven

Mobiel 21 werkte voor de organisatie van dit project nauw samen met buurtwerkers die het doelpubliek door en door kennen. “Zo twijfelden we of we wel iets zouden organiseren met elektrische fietsen, vanuit het idee dat we mensen zo laten proeven van iets wat ze misschien  niet kunnen betalen. Maar de buurtwerkers zeiden ons dat we hen zo konden laten kennismaken met het feit dat een elektrische bakfiets een volwaardige optie is wanneer een auto te duur is.”

Lange termijn

Het blijft niet bij dit ene evenement. In 't Zadel schenkt dankzij het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, CERA en Innocentie ook een fietsenpark aan drie Leuvense buurtwerkingen. “Het gaat om 20 nieuwe, gebruiksvriendelijke fietsen. De buurtwerkers hadden eerder ervaring met tweedehandsfietsen, maar daar bleek te veel onderhoudswerk aan te zijn en dat verhoogde de drempel. VELO voorziet ook in 2 fietstrommels bij buurtwerking Sint-Maartsensdal, waar we de fietsen veilig kunnen stallen. We zoeken nog naar andere toepassingen. Dit is een verhaal op de lange termijn.”

Het Mobiliteitsfestijn In ’t Zadel vindt plaats in Leuven op zaterdag 24 september, tussen 13 en 17 uur, op de terreinen van Sint-Maartensdal.