Madammen met duurzame plannen

Terwijl in de steden de deeleconomie aan een veroveringstocht begonnen is, krijgt ze daarbuiten soms moeilijker voet aan grond. Toch is de klimaatverandering in landelijker Vlaanderen geen ver-van-mijn-bedshow en leeft ook daar het gevoel van urgentie. Reden genoeg voor het Madammenateljee van KVLV in Hoegaarden om samen met andere verenigingen een jaar via allerlei activiteiten het enthousiasme voor een andere manier van leven aan te zwengelen. Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer steunt dit lokale project.

 

Blotevoetenpad

 

Een ideale binnenkomer was de aanleg van een blotevoetenpad, georganiseerd voor kinderen en grootouders, samen met de Gezinsbond. Met natuurafval en afgedankte materialen maakten ze samen dit makkelijk en leuk alternatief voor dure en materialenverslindende verjaardagspartijtjes. “Dat sprak echt meteen tot de verbeelding,” zegt Marleen Lefevre voor het Madammenateljee.

Kruidenatelier

 

Het kon niet anders: het activiteitenjaar moest enkele kookateliers bevatten. KVLV is namelijk de moeder van Ons Kookboek, dat veel Vlaamse huishouders het alfa en omega van het koken heeft bijgebracht. “We hebben onder andere een atelier over koken met restjes gehad dat zeer populair was, en ook voor dit atelier door een herboriste over hoe je tisanes of kruidenazijn trekt van kruiden en onkruid was er zeer veel belangstelling.” Alles wat met eten te maken heeft, blijkt een goede ingangspoort te zijn om mensen het duurzaamheidsverhaal binnen te trekken. 

Kledingswap

 

Tegenover de echte deeleconomie, merkt Marleen Lefevre op, is het wantrouwen soms nog te groot in landelijker Vlaanderen. Het evenement dat voorlopig het dichtst in de buurt kwam, was de kledingswap die de Madammen dit voorjaar organiseerden. “Opmerkelijk was het hoge aantal jonge mensen dat kwam opdagen. Met dit themajaar trekken we een nieuw publiek aan. Je merkt hoezeer jongeren ermee bezig zijn, hoe vaak ze in de Kringwinkel iets op de kop tikken en er dan iets helemaal anders van maken. In zekere zin zien we hoe zij opnieuw aanknopen bij de spaarzaamheid van de tachtigers en negentigers van nu.”

Op de Facebookpagina van het Madammenateljee van KVLV is het volledige aanbod aan activiteiten te vinden, naast tips voor een duurzamer leven.