Laureaten regionale oproep: Kickstart voor circulair bouwen en maken

Slecht geïsoleerde woningen, verwarmd met fossiele brandstoffen, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Met duurzamer bouwen valt veel winst te rapen. Maar bouwheren en bewoners zoeken goede praktijkvoorbeelden. Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer steunt dit jaar creatieve en innovatieve projecten die circulair bouwen ook bij een breder publiek moeten kickstarten. Daarnaast blijft het Fonds ook ruimer kijken en steunt het projecten rond circulaire productie.

 
Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer selecteerde via de projectoproep vernieuwende initiatieven met een regionale focus die Vlamingen leren duurzamer te leven. De selectie gebeurt door een ruim samengestelde, onafhankelijke jury, volgens de doelen van het Fonds: steun aan projecten met oog voor innovatie, duurzaamheid en gedragsverandering voor heel Vlaanderen, en met een blijvend milieurendement. Bij de oproep 2018 bekroont het Fonds 6 projecten voor in totaal 125.000 euro.

Kickstart voor circulair bouwen

De helft van de projecten gaat over circulair bouwen. In de marge van deze sector wordt fors ge├źxperimenteerd, maar de gemiddelde architect of bouwheer heeft de technieken en materialen nog niet in de vingers. Bond Beter Leefmilieu wil daarom met C-Bouwers een lerend netwerk organiseren dat circulaire bouwprojecten in Vlaams-Brabant adviseert en begeleidt.

Bond Beter Leefmilieu pakt ook de bewoners aan: via een digitaal informatieplatform, infosessies voor huishoudens en bezoeken aan inspirerende projecten, dit alles in samenwerking met gemeenten, wil de milieuorganisatie mensen helpen om te kiezen voor groene warmte. Gemeentebesturen krijgen ook instrumenten in handen om hun inwoners te helpen bij deze keuze.

Aan de experimentele kant van het circulair bouwen zit het project Urban mining van grondverzet van BC Studies vzw. Om een gebouw te zetten of een weg te maken moet veel grond afgegraven worden. BC Studies wil dat deze grond wordt omgevormd tot circulaire leembouwmaterialen. Leembouw zorgt voor een gezond binnenklimaat in huis en is CO2-neutraal.

Partners in duurzaamheid

Opmerkelijk bij alle laureaten zijn de doordachte partnerschappen die elkaar aanvullen en de juiste expertise samenbrengen om de projecten te doen slagen. Zo ook bij Knotplex: lokale productie, globale kennis van TimeLab, een innovatieve samenwerking van private en publieke partners, dat decentrale productie-eenheden voor duurzame productie wil opzetten via de sociale economie en makerslabs.

Het laatste van de projecten die tussen 20.000 en 25.000 euro krijgen, is Sheep on Wheels van de jongerenvzw Chillkameel, een mobiel recyclingplatform dat consumenten wil helpen bewust voor duurzame producten te kiezen. De bedoeling is om machines voor plastics recycling te bouwen voor workshops of als bouwpakket, voor scholen en evenementen.

Tot slot heeft het Fonds nog 5.000 euro voor een kleiner project, Saving and Sharing Food & Water van de vzw Greenforward, dat op zijn Irie Vibes Roots Festival in Kortemark een eigen installatie inzet om het afvalwater aan de bars te zuiveren, herbruikbare bekers aankoopt en een actie tegen voedselverspilling organiseert. De jury looft het multiplicatoreffect van dit project.

Meer informatie over de geselecteerde projecten vind je hier.