EcoWash: auto’s wassen zonder water (of toch bijna)

©Georgie Sharp/Creative Commons/Flickr

Het is een van de eerste overheidsmaatregelen wanneer de droogte toeslaat: geen auto’s wassen met drinkwater. Waarom wachten op de zomer om spaarzaam om te springen met kostbaar water? Labeur in Gent trekt er wekelijks op uit om deelauto’s te wassen met bijzonder weinig water. Tegen eind 2018 kunnen ook andere bedrijven én particulieren hun diensten inschakelen.

De forse uitbreiding van deze dienstverlening komt er dankzij de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer en de Nationale Loterij. Beide willen dit ecologisch en sociaal verantwoorde initiatief van de Gentse vzw Labeur zo een stevige duw in de rug geven.

Minder dan vijf liter water

“Op dit moment trekken twee medewerkers van Labeur er wekelijks op uit om de auto’s van het autodeelbedrijf Cambio te wassen,” zegt Ron Hermans van Labeur. Cambio geeft de planning en de standplaatsen door, de medewerkers strijken er, per elektrische fiets, meer met hun materiaal.

Veel hebben ze niet nodig: een synthetische doek, een handstofzuiger en een stofzuiger die je kan opladen in de wagen, een beetje water en een speciaal biologisch product waar Labeur lang achter gezocht heeft. “Als je zelf je auto wast verbruik je gemiddeld 150 liter water. Bij de carwash loopt dat op tot 250 liter per auto. Met dit product kunnen we zeven auto’s wassen met minder dan 5 liter.”

Uitbreiding naar particulieren

Naast Cambio heeft Labeur op dit moment ook Bond Moyson als klant. De medewerkers wassen er niet alleen de bestelwagens, maar ook bedden, rolstoelen en rollators die uitgeleend worden aan klanten van het ziekenfonds. Tegen eind 2018 is het de bedoeling dat ook andere bedrijven en particulieren in Gent hun auto op die manier kunnen laten wassen.

www.labeur.be