Dierengeluk schuilt in een klein hoekje

Je kent het wel: je koopt een luxenestkastje voor de vogels in de tuin en die beestjes kruipen liever in een oude bloempot. Dus waarom niet gewoon schuilplaatsen voor dieren maken van materialen die rondslingeren in tuinhok of garage? Een nieuwe website vertelt je hoe.

Minimale kosten, maximum resultaat

“Mensen gooien veel spullen weg die je op een creatieve manier in de tuin kan gebruiken,” zegt Dirk Criel van het Milieufront Omer Wattez Maarkedal en Natuurpunt Rondom ’t Burreken. “Met enkele medewerkers zijn we beginnen te experimenteren. Van welke materialen in de tuin maken dieren zoals vogels, egels of insecten gebruik? Zo kan je schuilplaatsen maken met een minimum aan kosten, inspanningen en materiaal. Waarom een nestkastje kopen als je met een oude bloempot aan de slag kunt? Of neem insectenhotels. Mooi en duur, maar ze werken vaak niet of maar half omdat ze elementen bevatten zoals dennenappels en bakstenen met gaten waar die beestjes niets mee zijn. Terwijl je ook met oude dakpannen en houtstukken aan de slag kunt.”

Toegankelijke website

Het resultaat van die zoektocht naar wat werkt en wat niet is de website www.faunaschuilplaatsen.be, die de steun kreeg van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer. De website maakt mensen wegwijs en geeft per materiaalsoort zoals stenen, bloempotten, glas, papier en karton, touw, dakpannen of palletten, aan wat ze ermee kunnen doen en hoe dat moet. “Het gaat om eenvoudige toepassingen, je hoeft niet handig te zijn, al hebben we ook toepassingen voor gevorderden.”

Oude kleerkasten

De makers van de website blijven zelf ook experimenteren: bulkverpakkingen, flessen, wijnkisten. “We laten ons inspireren door de dieren die zelf onbedoeld gebruik maken van materialen. We zijn nu aan het proberen met oude kleerkasten, nadat we in een kleerkast een steenmarter hadden gevonden. We zien hoe vogels vaak nesten maken in kabels, kunnen we zelf draadkoepels maken?”

Interactief

De website is interactief. Gebruikers kunnen reageren en foto’s van eigen toepassingen toevoegen. Via het digitale ideeënprikbord Pinterest kunnen ze per categorie foto’s van anderen terugvinden, om inspiratie op te doen. Op termijn willen de makers van de website in de containerparken van de streek een demonstratiewand maken, zodat bezoekers kunnen zien wat ze nog kunnen doen met de materialen die ze daar komen afzetten. 

www.faunaschuilplaatsen.be