De bloemetjes en de bijtjes gaan bio

©AshokBoghani/Flickr/CreativeCommons

Bloembollen die behandeld zijn met pesticiden zijn een van de oorzaken van de massale bijensterfte. Om bijen en bodem gezond te houden en de biodiversiteit te bevorderen, plant Asda Bakt in As een grote bloembollenactie in de gemeente, met de steun van het FDME.

Asda Bakt is de lokale werkgroep van Velt vzw, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Ze broedden al een tijdje op een goede actie om inwoners en gemeente wakker te schudden voor de gevaren van de klassieke bloembol.

Gif voor bijen en bodem

“Die bloembollen zijn behandeld met pesticiden,” zegt Barbara Creemers, campagnecoördinator van 2020pesticidevrij van Velt. “Ze verontreinigen de bodem. Bovendien vergiftigen ze de bijen, die de pesticiden via de nectar binnenkrijgen.

En dit terwijl er voor de vele gemeentelijke plantsoenen, parken en veldjes en voor particuliere tuinen een goed alternatief is: biobloembollen, die vandaag de dag ongeveer even veel kosten als gewone bollen en die ook in alle kleuren en geuren te vinden zijn, maar dan zonder chemische rommel.”

Niet netjes op een rij

Het lot van de bij is een mooie aanleiding om inwoners warm te maken voor deze biobloembol. In september, tijdens de Week van de Duurzaamheid, zal Asda Bakt samen met de buurtbewoners biovoorjaarsbollen ‘proefplanten’ in speelpleinen, parkjes en veldjes op zes plaatsen in de gemeente.

“Het eerste voedsel dat bijen vinden in het voorjaar zal dan gezond zijn. Het zijn bovendien verwilderingsbollen: ze houden zichzelf in stand en vermeerderen zelf. Ze hoeven niet om de zes jaar vervangen te worden. Je moet er dan wel aan wennen dat de narcissen niet netjes op een rijtje staan.”

Bio voor de eigen tuin

Dit evenement komt er met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer. Asda Bakt gebruikte de middelen om de bloembollen aan te kopen. Aangestoken door al dit enthousiasme besliste de gemeente in september al zelf om voor de 15.000 bloembollen die ze toen moest aankopen, te kiezen voor biobloembollen.

Barbara Creemers hoopt dat deze actie inwoners van As zal aansporen om nadien ook voor hun eigen tuin te kiezen voor bio. “Op termijn hopen we hen ook te overtuigen van het belang van meer verwilderde tuinen en groene plekjes om de biodiversiteit te stimuleren.”

Gemeenten of organisaties die meer informatie willen kunnen terecht bij Velt, www.velt.be.