Roadshow circulair bouwen

Wie?

Labland

Wat?

Ontwikkelen van een open source bouwsysteem toegepast op een mobiele moduleerbare werfkeet als aanzet voor educatieve activiteiten, waaronder een Roadshow om circulair bouwen met open source modellen te promoten

Waar?

Vlaams Gewest

Thema:

duurzaam bouwen

Partners:

VUB/Transform; OpenStructures; Labeur vzw; Ruut Veenhoven, professor van de Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO); Wooncoop

In eigen woorden:

De uitdagingen op het vlak van bouwen zijn zeer groot. Het bewaren van open ruimte, het betaalbaar maken van wonen, het voldoen aan de strengste normen voor energie en materialen én de groeiende woonnood zijn er enkele van. Daarom zet Labland experimenten op om nieuwe oplossingen en modellen uit te proberen. 

Met dit project mikken we vooral op het circulair gebruiken van materialen en het inzetten van sociale economie. Het toepassen van een open source bouwsysteem moet het makkelijker maken deze doelstellingen te bereiken en kan tevens een grote kostenbesparing opleveren. Bijkomende troef in dit project is dat we hier ook het welbevinden van bewoners van deze nieuwe type woningen willen meten.

Dit project is een volgende stap na de bouw van de demonteerbare woning met recuperatiematerialen in 2017. Dit project kon ook op de steun rekenen van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer.

Bedrag:

22.000€

Link:

www.labland.be