Gasloze Wijk bis: HEROS

Wie?

Allemaal Klimaatneutraal vzw

Wat?

Nieuwe softwaretool die mensen bij wijkrenovatieprojecten helpt om de renovatie te structureren en te ondersteunen zodat ze sneller, efficiënter en effectiever kan verlopen

Waar?

Vlaams Gewest

Thema:

duurzaam bouwen

Partners:

Allemaal Klimaatneutraal vzw; buurtbewoners van de wijk; OneICT 

In eigen woorden:

Vlaanderen telt vele verkavelingswijken uit de jaren 1970 tot begin 2000 die klimaatneutraal gemaakt moeten worden. Mensen louter verplichten leidt vooral tot weerstand. Vrijwillige wijkrenovatietrajecten zijn dan een belangrijke strategie om wijken energiezuiniger te maken. Hierdoor kunnen investeringsprijzen gedrukt worden, kan de renovatiekwaliteit worden verhoogd en ontstaat er sociale dynamiek die meer mensen tot renoveren kan aanzetten. 

De begeleidingskost van zo’n wijkrenovatietraject is momenteel hoog. Via de HEROS-tool – HEROS staat voor ‘Helping Energy Renovators to Optimise their Solutions – kunnen kandidaat-renoveerders elkaar makkelijk vinden en verliezen ze minder tijd aan administratie. Buurtbewoners kunnen onder andere via sociale media video’s van buurtvergaderingen, presentaties, nieuwsbrieven bekijken of via een dataplatform offertes delen enz.

Zo maken we wijkrenovatieprojecten niet alleen toegankelijk voor de klassieke participatie-elite (de grijze mannelijke blanke medioren) maar brengen we het bureninitiatief op de smartphone tot in de woonkamer van de jonge 20'ers en 30'ers met jonge kinderen. Binnen het project wordt het concept van de HEROS-tool getest in een reële case in Vlaanderen. HEROS is ontstaan uit het project "Gasloze wijk”, dat in 2017 steun kreeg van het FDME.

Bedrag:

25.000€

Link:

www.allemaalklimaatneutraal.be