Saving and sharing food & water @ Irie Vibes Roots Festival

Wie?

Vzw Greenforward

Wat?

Op het Irie Vibes Roots Festival afvalwater aan de bars zuiveren, in herbruikbare bekers schenken en voedselverspilling op de kaart zetten

Waar?

Kortemark

Thema:

duurzaam materialenbeheer

Partners:

Interregeurope, Festicup, Amazing Things, Broodnodig, lokale boeren, supermarkten en restaurants

In eigen woorden:

Het Irie Vibes Roots Festival profileert zich als een ecologisch bewust festival. Jaarlijks proberen wij om meer initiatieven te ondernemen die deze visie helpen uit te dragen. Dit resulteerde dit jaar in een finaleplaats op de Ovam Groen Event Awards.

Vanaf de editie van 2018 gaan wij een stapje verder: wij willen de catering voor artiesten en medewerkers binnen het principe van zero food waste uitwerken. Daarnaast staan we ook stil bij waterverspilling. Door de aanschaf van herbruikbare bekers en het inzetten van een mobiele waterzuiveringsinstallatie willen wij onze bars ecologisch vriendelijk maken.

We hanteren de methode van het wereldwijd bekende project World Soup day en zullen van verzamelde voedselreststromen soep maken op het ritme van de dj. We hebben daarvoor samenwerkingsverbanden met supermarkten, horeca en distributiecentra in de buurt. Voor de catering worden we ondersteund door een ervaren Foodwaste fighter. Daarnaast zullen wij een chefkok uitnodigen om de recepten te maken en ook de boodschap uit te dragen.

Via Ecocups konden we herbruikbare bekers verkrijgen tegen een zeer mooie prijs. In november brachten we een bezoek aan ECOZ, waar er nagedacht werd over het inzetten van de mobiele waterzuiveringsinstallatie op het festival. Aangezien er op dit moment nog een proefproject draait met een prototype, kunnen wij in dit verhaal instappen zonder huur te betalen. Jaarlijks worden er honderden events georganiseerd van kleine lokale evenementen tot grote festivals. Deze produceren op een locatie gedurende een heel korte periode heel wat afvalwater. Door de samenwerking met ECOZ willen wij een van de pioniers zijn om deze waterverspilling kritisch te bekijken en stelselmatig aan te pakken.

Uit onze statistieken blijkt dat onze 2.500 bezoekers van alle leeftijden zijn en van over het hele land komen. Ook vanuit het buitenland zakt een behoorlijk aantal mensen af naar Kortemark. Op die manier dragen we onze visie ook ruimer uit.

Bedrag:

5.000€

Link:

www.irievibes.be

http://www.irievibes.be