Knotplex: lokale productie, globale kennis

Wie?

Timelab

Wat?

 Via een innovatieve samenwerking tussen private en publieke partners wil Knotplex decentrale productie-eenheden opzetten om van exoten grondstoffen voor bouwplaten te maken

Waar?

Vlaanderen

Thema:

duurzame productie

Partners:

Labeur, OVAM, Provincie-Oost-Vlaanderen, Pro Natura, VKC, VUB, Sint Idesbald en Mariasteen, ROBOKOP, Karakters, Reinhard D’hondt

In eigen woorden:

In 2013 wees de Brits-Chinese kunstenaar Lisa Ma op het potentieel van exoten als grondstof. Als experimenteel makerslab wilden wij dit uittesten. De Japanse Duizendknoop is een van de meest besproken en ongewenste invasieve soorten. We verwerkten deze plant al in gin, maar we denken dat we de impact nog kunnen vergroten door hem te verwerken tot bouwplaten.

De Japanse Duizendknoop, die zeer moeilijk te verwijderen is, zal worden omgezet tot grondstof waardoor het verbruik van reguliere bouwplaten vermindert en het gebruik van onder andere glyfosaat, dat gebruikt wordt bij de bestrijding van de plant, vermeden wordt. Daarnaast zorgt de korte keten van grondstof tot product en terug voor een lage logistieke voetafdruk. Het product is circulair omdat de plaat op het einde van de cyclus gewoon weer vermalen kan worden en opnieuw verwerkt tot plaat.

De maakindustrie heeft behoefte aan goede voorbeelden van circulaire decentrale productie-eenheden. Knotplex moet een voorbeeld zijn van de opschaling van kleine lokale duurzame initiatieven. We hopen op het einde van dit project het gesprek te openen met de verschillende hubs over hoe we een duurzaam platform kunnen zijn, eventueel als coöperatie. En hoe deze coöperatie kan investeren in gelijkaardige initiatieven op basis van de winst die gegenereerd wordt, met open licenties voor producten als deze.

We bouwen het netwerk van productie-units uit via de sociale economie, maar dit kan later nog verder uitgebouwd worden richting de reguliere economie. Daarnaast is er de mogelijkheid, zodra we weten hoe het proces eruit ziet, om de grondstof te vervangen door andere materialen. Het procédé kan herhaald worden met bijvoorbeeld riet, dennennaalden of ander veel voorkomend maaiafval. De plaat zelf kan ook gebruikt worden voor andere toepassingen zoals ondergronds voor verticale mosbegroeing.

Bedrag:

25.000€

Link:

www.timelab.be