Geen groentje laten lopen

Wie?

RIMO Limburg

Wat?

Door opschaling en verbreding meer groenteoverschotten voor mensen in armoede recupereren met minder kilometers

Waar?

Limburg

Thema:

duurzaam met voedsel

Partners:

Depot Margo, Bewel, voedselhulporganisaties (Sint-Vincentiusconferenties), KOMOSIE, lokale besturen

In eigen woorden:

“Depot Margo is opgericht om armoede te helpen bestrijden. We wilden in de voedselpakketten verse groenten steken. Dit gaf ons tevens de kans om iets te doen met voedseloverschotten, die voor RIMO ecologisch, economisch en sociaal onaanvaardbaar zijn. Depot Margo richt zich op uit de handel genomen groente en fruit; dat zijn verse producten die op de veiling zijn aangeboden maar onverkocht zijn gebleven en die nu naar de biogasinstallatie gaan of worden ze gebruikt als meststof.

In 2016 had Depot Margo 31 ton uit de markt genomen groenten en 4 ton appelen gerecupereerd en ter beschikking gesteld van voedselhulporganisaties. We willen dit volgend jaar verdrievoudigen. In totaal willen we minstens 100 ton herbestemmen voor menselijke consumptie. Door het transport naar en in Limburg via een centrale hub te organiseren, kunnen we ‘groentekilometers’ beperken en besparen op CO2-uitstoot.
Daarnaast verduurzamen we het gebruik van de groenten: door tips, demonstraties en kooksessies kunnen mensen de groenten effectief leren gebruiken en weggooien van verse groenten en fruit thuis vermijden. Onderzoek moet leren of we via nieuwe toepassingen voor versneden en verpakte groenten sociale tewerkstelling kunnen creëren.”

Bedrag:

€ 25.000

Link:

www.rimo.be