Food Waste Challenge: duurzaam ondernemen met jongeren om voedselverlies aan te pakken

Wie?

Food Surplus Entrepreneurs Network

Wat?

De Food Waste Challenge helpt jongeren ondernemingen op te richten die voedselverlies bestrijden

Waar?

Vlaams Gewest

Thema:

duurzaam met voedsel, voedselverspilling

In eigen woorden:

Een derde van het voedsel dat we produceren, gaat verloren, de impact daarvan op het milieu is enorm. Vlaanderen heeft blauwdrukken nodig om voedselverlies te bestrijden en wij geloven dat jongeren die kunnen leveren. Met de Food Waste Challenge willen we hen helpen ondernemingen op te zetten die voedselverlies voorkomen op een manier die repliceerbaar en economisch haalbaar is.

Het programma begint met drie ‘Learning Journeys’ over de oorzaken van voedselverlies, waarbij de deelnemers de dynamiek achter en de impact van voedselverlies bij boer, handelaar en grootkeuken bestuderen. De kern van het programma is een innovatieweekend om oplossingen en ideeën voor ondernemingen te ontwikkelen en feedback te krijgen van experts. 

Dit wordt gevolgd door drie maanden coaching terwijl ze hun idee uitvoeren. Op een slotevenement worden de ondernemingen voorgesteld. De methodologie wordt ten slotte in een handleiding gegoten. Met deze handleiding kunnen andere organisaties soortgelijke trajecten opzetten over voedselverlies of andere duurzame of sociale problemen waar innovatie noodzakelijk is.

Daarnaast zullen deze ondernemingen aan sensibilisatie doen. Zo zullen deelnemers de inzichten die ze verwerven tijdens de ‘Learning Journeys’ verspreiden via de sociale media. De ondernemingen die de jongeren uitdenken moeten in elk geval een werkend bedrijfsmodel hebben dat banen oplevert, maar we hopen dat hun innovaties ook worden opgepikt door overheden en voedingsbedrijven.

Bedrag:

25.000 euro