Slimme en energie-efficiënte horecazaken

Wie? 

Leuven Klimaatneutraal 2030 vzw

Wat? 

Horecazaken helpen om in real-time hun energieverbruik op te volgen en te optimaliseren

Waar? 

Leuven

Thema:

duurzaam met energie

In eigen woorden:

Leuven Klimaatneutraal 2030 werkt sinds eind 2013 aan een klimaatneutrale toekomst voor de stad. Met dit project bereiken we een nieuwe, minder evidente doelgroep die op zijn beurt een groot bereik heeft: de horeca.

We willen loggers aankopen en plaatsen op elektriciteitskringen, gas- en waterteller. We bezoeken de deelnemende horecazaken en analyseren grondig het verbruik van de voorbije drie jaar. Een maand lang meten we het verbruik. Op basis daarvan geven we advies, individueel en collectief.

We introduceren ook de mogelijkheden van energieid.be, een webplatform waarop je in real-time je energieverbruik opvolgt, een alarm krijgt bij onverwacht verbruik en jezelf vergelijkt met andere zaken. Nadien volgt een tweede adviesronde over energiereductie mits investeringen.

Met dit initiatief willen we eerst en vooral horeca-uitbaters inzicht geven in hun energieverbruik. Daarnaast willen we de energiefacturen reduceren met 10 à 15 %, en op die manier ook de CO2-uitstoot beperken. Ook een groepsaankoop groene stroom wordt overwogen. We hopen het project nadien, met de resultaten van het pilootproject in de hand, uit te breiden naar andere horecazaken.

Bedrag:

2 500 euro

Link: