Een kleuterschool met strobalenbouw

Wie?

De Sterrebloem vzw

Wat?

Nieuwe kleuterschool bouwen in strobalen

Waar?

Deinze

Thema:

duurzaam met materialen

In eigen woorden:

Het huidige schoolgebouw, waar ook de kleuters hun plaats hebben, dateert van begin 1900. Gebrek aan isolatie, ramen met enkel glas, tochtopeningen maken renovatie nodig. Daarnaast willen we de school uitbreiden om de groei naar 110 leerlingen mogelijk te maken. 

We willen hierbij resoluut kiezen voor hernieuwbare/nagroeibare materialen, en voor de nieuwe kleuterschool een laag-energie gebouw optrekken. We brengen daarom samen met de architecten de volledige levenscyclus van materialen in rekening om te beslissen welke we gebruiken voor de nieuwbouw en de renovatie. 

De nieuwe gebouwen zullen opgetrokken worden met houtskelet en strobalen. Dit past in onze visie van ervaringsgerichte school. Hout en stro zijn eenvoudige materialen en dus is voor kinderen de levenscyclus van deze materialen eenvoudig te vatten. 

Als de leefomgeving van onze kinderen duurzaamheid op alle vlakken uitdraagt, wordt hun gedrag op de lange termijn be├»nvloed. Ook tegenover de ouders en de omgeving is het een duidelijk statement dat duurzaam bouwen en leven geen droom is maar een werkelijkheid die ze zelf vorm kunnen geven. 

Bedrag:

2 500 euro