KAZBUGS

Wie? 

Koninklijk Atheneum Zottegem

Wat? 

Leerlingen uit de derde graad van het KA Zottegem verwerken zelfgekweekte meelwormen tot vleesvervangers en informeren over insecten als duurzame bron van eiwitten

Waar? 

Zottegem

Thema:

duurzame voeding

In eigen woorden:

De productie van vlees heeft een grote ecologische impact. Sinds een paar jaar wordt daarom het gebruik van insecten als duurzame bron van eiwitten en als vleesvervanger aanbevolen. Met dit project willen de leerlingen van de derde graad van het Koninklijk Atheneum in Zottegem op kleine schaal meelwormen kweken en ze verwerken in een aantal bereidingen. 

De leerlingen maken de kweekbakken, kweken de wormen, waarbij ze ook een deel van het organische afval uit het schoolrestaurant gebruiken, en verwerken de wormen. Ze ontwikkelen een marketingstrategie, organiseren 'proefstandjes' en ontwerpen een brochure. Ze zullen dus het volledige proces, van de opkweek tot en met de bereiding, zelf uitvoeren en hierdoor perfect op de hoogte zijn van wat het kweken, verwerken en eten van insecten inhouden.

Dit maakt hen uitermate geschikt om andere leerlingen, ouders en externen bewust te maken van de milieu impact van vlees en hen te informeren en sensibiliseren over de consumptie van insecten als duurzame eiwitbron. De bedoeling is om het project op te nemen in het vak STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), waar projectmatig wordt gewerkt rond diverse wetenschappelijke en technische thema’s.

Bedrag:

2 000 euro