Monitoring, visualisatie en educatie van energie in jeugdverblijven

Wie?

Kindervreugd vzw

Wat?

Milieu-impact van jeugdverblijven verkleinen en zo kosten besparen voor eigenaars en huurders

Waar?

Vlaams Gewest

Thema:

duurzaam met energie

In eigen woorden:

Kindervreugd is recent gestart met een traject rond duurzaamheid omdat het gelooft dat iedereen een steentje moet bijdragen. We willen daarbij ook graag de reikwijdte van onze organisatie ten volle benutten door deelnemende jongeren te sensibiliseren rond recyclen en energie besparen.

We willen in onze verblijven een monitoring- en visualisatiesysteem installeren dat via intelligente LED-lampjes het verbruik van elektriciteit, water en gas meet en intu├»tief weergeeft. Een overzicht van dit verbruik kan geraadpleegd worden via de smartphone. 

Door de automatische monitoring en visualisatie van het energieverbruik is er real-time informatie beschikbaar voor verhuurders en huurders. Er is een koppeling tussen oorzaak (douche aan) en gevolg (piek waterverbruik en verwarming), wat gebruikers bewust maakt van hun energieverbruik.

Met dit project willen we bereiken dat onze verblijven energie-effici├źnter gebruikt worden en dat de jongeren gesensibiliseerd worden rond hun eigen energieverbruik. Er komt ook een educatief pakket dat bedoeld is voor sensibilisatie voor en door leerkrachten. Op dit moment is er weinig ondersteuning voor leerkrachten die aan duurzaamheidseducatie willen doen. 

Bedrag:

2 500 euro

Link: