Energiecoach@Home

Wie?

IGO DIV

Wat?

Leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs opleiden tot energiecoach van hun gezin

Waar?

Diest

Thema:

duurzaam met energie

In eigen woorden:

Het project ‘Energiecoach@Home’ wil kinderen, zowel in de klas als thuis, bewust maken van hun energieverbruik. Het project wil hen spelenderwijs inzicht geven in het belang van energie besparen omwille van het klimaat, strategische en financiële redenen en energieregelgeving. Door de kinderen te vormen tot energiecoach van hun gezin willen we ook hun ouders motiveren om in het dagelijks leven op een eenvoudige manier energie te besparen.

De leerlingen uit de derde graad van de basisscholen in Diest worden dus de energiecoach van hun gezin. De gezinnen krijgen met EnergieID een handige tool aangereikt om eenvoudig hun energieverbruik in het oog te houden, ook nadat het project in de klas is afgelopen. Ze worden aangemoedigd om concrete acties te ondernemen om energie te besparen. 

Kinderen en ouders worden zich op die manier bewust van de kostprijs en de impact van hun energieverbruik. Ze kunnen vrienden en buren aanzetten om hetzelfde te doen. Het project kan zo bijdragen aan de doelstellingen van 'Vlaams-Brabant klimaatneutraal' en aan de strijd tegen energiearmoede. 

Studenten van de UC Leuven-Limburg hebben voor hun opleidingsonderdeel Creatieve Professionaliteit een innovatief project uitgewerkt dat gebruik maakt van diverse media, spelvormen en workshopelementen. De kinderen leren zo dat energie besparen eenvoudig en leuk kan zijn. Als het project een succes wordt, kunnen we het educatief aanbod nadien verder uitbouwen.

Bedrag:

2.500 euro