Apparaat op maat

Wie? 

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen

Wat? 

‘Apparaat op maat.’ Een experiment met twee financiële modellen om energiezuinige huishoudtoestellen binnen handbereik van mensen in armoede te brengen.

Waar? 

Vlaams Gewest

Thema: 

zuinig omgaan met energie

In eigen woorden:

“Mensen in armoede gebruiken oude, energieverslindende huishoudtoestellen omdat ze geen energiezuinige toestellen kunnen kopen. Bovendien zitten ze daardoor met een hoge elektriciteitsrekening. Samenlevingsopbouw wil met haar partners – OCMW’s Beerse en Poperinge, Woonwinkel Habito, Lokale Entiteit Westhoek, Argus, Komosie, KBC, CERA – deze  vicieuze cirkel doorbreken en energiezuinige toestellen binnen handbereik brengen van mensen in kansarmoede.

In twee provincies experimenteert Samenlevingsopbouw met financieringsmodellen – een rollend fonds en een huurformule – om mensen in armoede de kans te geven zich energiezuinige huishoudtoestellen aan te schaffen. Ze krijgen daarnaast begeleiding voor zuinig energieverbruik, bijvoorbeeld over de isolatie van hun woning. 

Dit moet het energieverbruik – en dus de ecologische voetafdruk – en de energierekening van deze gezinnen verlagen. Energieverslindende toestellen verdwijnen zo van de markt. Maatschappelijk werkers krijgen een voorbeeld van een integrale en preventieve aanpak van energiearmoede. Producenten kunnen ervaring opdoen met de circulaire economie.

In West-Vlaanderen is het financieringsmodel namelijk een experiment in de circulaire economie. De producent blijft eigenaar van de toestellen, de gezinnen huren ze en de fabrikant neemt ze aan het einde van het contract/de levenscyclus terug, zodat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. De bedoeling is om dit project ingang te doen vinden in vele andere steden en gemeenten.”

Bedrag:

25 000 euro

Link:

www.samenlevingsopbouwwvl.be