Al doende leren

Wie? 

Sint-Jansschool

Wat? 

Door een intensieve groenwerking in de schooltuin, door consequent milieuvriendelijke verplaatsingen met de fiets de kinderen en hun ouders respectvoller leren om te gaan met het milieu

Waar? 

Leuven

Thema:

duurzaam met materialen en duurzaam vervoer

In eigen woorden:

Wij werken met kansarme stadskinderen die weinig of geen voeling met en respect voor de natuur hebben. Een milieuvriendelijke levensstijl kennen zij niet. We willen schoolfietsen kopen om onze kinderen al doende te leren dat zich met de fiets verplaatsen goedkoop, gezond en goed voor het milieu is. Want wat je als kind gedaan hebt, doe je later ook gemakkelijker. Om rekening te houden met kinderen met een beperking, willen we ook een tandem.

We willen ook hun gebrekkige kennis over de natuur al doende verbeteren. Door actief met planten en dieren te werken, leer je de natuur beter kennen en dus meer respecteren, zodat je ook je gedrag gaat aanpassen. Door zelf groenten en fruit te kweken in de ecologische schooltuin, tijdens en na de lesuren, leren we hen opnieuw dat dit goedkoop, gezond en goed voor het milieu is. 

Door veelvuldig de fiets te gebruiken daalt uiteraard de CO2-uitstoot van onze activiteiten, en op termijn zien we een gedragsverandering bij de kinderen die ze thuis niet aangeleerd krijgen. Door ouders regelmatig te laten meehelpen leren zij op een leuke manier wat duurzaam tuinieren is. 

Bedrag:

2.500 euro