Ecokot bouwt een samentuin

Wie?

Common Antwerp vzw

Wat?

Met een samentuin de buurt betrekken bij een groot stuk groen in het midden van de wijk, aandacht wekken voor lokaal geteelde groenten en eigen groenten kweken voor volkskeukens

Waar?

Antwerpen-Deurne

Thema:

materialenbeheer, voeding, landbouw, duurzaam ruimtegebruik

In eigen woorden:

“Common Antwerp VZW is een netwerkvereniging die serieuze zaken op een plezante manier wil aanbrengen. Sinds juni 2017 bouwen we aan het Ecokot, een samentuin in Deurne, op een plek – een oude villa – die vijf verschillende organisaties als uitvalsbasis delen. De open ruimte wordt gebruikt als samentuin, speelruimte en park voor de omliggende buurt.

Open ruimte in de stad staat al jaren onder druk. Antwerpenaren hebben behoefte aan openbare ruimte om te ontmoeten, te ontdekken en te genieten. Met de samentuin in De Villa willen we de buurt betrekken bij een groot stuk groen in het midden van de wijk, aandacht krijgen voor het lokaal kweken van groenten en onze eigen groenten kweken om volkskeukens te organiseren met seizoensgroenten. Bij de aanleg houden we de permacultuur en de biodynamische filosofie in het achterhoofd. De tuin wordt hoofdzakelijk aangelegd met gerecupereerd materiaal. Zo willen we buurtbewoners duurzaam materiaalgebruik in de praktijk tonen.

In de toekomst willen we graag verschillende workshops organiseren om de buurt te betrekken bij het uitbouwen van de tuin: 'bijenhotel maken', 'meubels uit gerecupereerd materiaal maken', 'zaden verzamelen en bewaren'. We willen ook kinderen van nabijgelegen scholen betrekken zodat zij weer meer in aanraking komen met de zelfvoorzienende logica van stadslandbouw.”

Partners:

Chiro Josto, basisschool De Linde, Kilalo, Muggenberghof vzw, VAK atelier, Void Warranties, Regenboog, District Deurne, De Roma, Plukrijp, Transitie Deurne, Parochiecentrum De Vesper

Bedrag:

2.500 euro

Link:

http://www.ecokot.org/ecokot