Voedselreststromen duurzaam en sociaal herbestemmen

Wie?

VoedSaam vzw

Wat?

Voedsaam vzw, een sociaal distributieplatform dat voedseloverschotten opspoort, wil zijn actieradius verruimen om het aanbod verser en diverser te maken

Waar?

Provincie Oost-Vlaanderen

Thema:

mobiliteit, voeding

In eigen woorden:

“Steeds meer mensen met een beperkt budget doen een beroep op voedselondersteuning via OCMW's en vzw's. Anderzijds zijn er vele vragen vanuit retail, veilingen en individuele telers om voedselreststromen een sociale herbestemming te geven. Ons distributieplatform wil dit voedsel ophalen, stockeren in ons depot en verdelen naar deze OCMW's en vzw's.

Het behoud van de koudeketen én de bewaring van dit voedsel met respect voor de voedselveiligheid zijn een must. We moeten dus vriesmogelijkheid en alle noodzakelijke materiaal aankopen om dit voedsel op een verantwoorde manier in te pakken en in te vriezen.

We willen zo voedselreststromen zoveel mogelijk herbestemmen om voedselverlies te voorkomen. We willen mensen bewust maken van hoe we met voeding omgaan en het voedselaanbod voor gezinnen met een beperkt budget verser, rijker en gezonder maken. Door gecentraliseerd en gedeeld ophaal-en distributievervoer kunnen we overtollige kilometers vermijden en mobiliteit duurzamer maken.

Bedoeling is steden en gemeenten mee te betrekken in dit distributieplatform en hen mee te laten investeren in een project dat duurzaamheid beoogt op economisch, ecologisch en sociaal vlak.”

Partners:

VoedSaam is op zich een samenwerkingsverband tussen 5 OCMW's en 7 vzw's

Bedrag:

2.500 euro

Link:

www.interwaas.be/projecten/voedsaam